Сурова туршия

Сподели с приятели в социалните мрежи:

Или просто копирай този линк и го сподели

Необходими Продукти

Регулиране на порциите:
7-8 кг. Зеленчуци По ваш изботр
8 л. Вода
30 гр. Морска сол на всеки литър вода
1 ч. л. Синапено семе
1 бр. Закваска за кисело зеле и ферментирали туршии Лактобацилите са концентрирани в растителна среда, получена от Био зеленчуци. Не съдържа помощни субстанции, консерванти, генетично модифицирани съставки и хранителни алергени
Листа целина Може и пресен копър, ако предпочитате
Корен Хрян

Сурова туршия

Свежа, хрупкава и много вкусна. Без вариант да се развали или омекне

Суровата туршия обикновено се слага през м. Октомври, когато и повечето зеленчуци са най-евтини, времето е още меко и ферментацията се случва бързо.

Характеристики:
  • Без ГМО
  • Веган

Необходими Продукти

Начин на приготвяне

Share

Както знаем повечето хора не обичат варена туршия или такава с омекнали зеленчуци, поради една или друга причина. Представяме ви една рецепта за супер лесна и много хрупкава туршия, за малък 15 л. бидон.

За 15 л. бидон ще са ни необходими около 8 кг. зеленчуци, като количествата на различните видове зарзават зависят от вашите предпочитания.

Ние сложихме в нашата туршия:

Зелени домати, Моркови, Карфиол, Зеле, Чесън – цели скилидки, Корнишони, Чушки Сиврия и стръкове Целина.

Стъпка по стъпка

1
Готово

Подготовка на зеленчуците

Избират се здрави зеленчуци. Ако случайно във вашата туршия попадне загнил или не добре почистен зеленчук, това е предпоставка за провал, омекнала и нехрупкава туршия в целия бидон. Но това не бива да ви притеснява, защото натуралната закваска от Лактобактерии ще свърши своята работа и ще стабилизира туршията, като ще я предпази и от бъдещо развитие на гнилостни процеси .

Чушките и доматите е хубаво да престоят няколко дни, за да се изберат най- здравите и хубави от тях. Доматите ги предпочитаме „избистрени“, т.е. леко да са започнали да светлеят.
Зеленчуците се почистват и измиват много добре.
- Морковите се почистват с четка и ако са големи може да се нарежат на парчета;
- Чушките се отрязват дръжките на около 1 см. от основата и се надупчват с дебела игла на 2 – 3 места около дръжката, за да влезе саламурата в тях;
- По същият начин се надупчват и доматите;
- Карфиолът се разделя на чепки;
- Зелето се нарязва на големи парчета;

2
Готово

Да напълним бидона

Зеленчуците се подреждат в бидона, като се реди от всичко по малко. На няколко места се поставят листа целина (или копър), хряна, синапеното семе, може да го вържем в тензухено вързопче. Накрая добавяме и Lactobacillus plantarum - закваската.

Върху така наредените зеленчуци се поставя решетка (дървена; изплетена от лозови пръчки или както сега направихме – готова пластмасова) и върху нея гладък речен камък, предварително добре измит и преварен.

Зеленчуците се заливат със саламурата, приготвена от студена вода с разтворената в нея морска сол. След това прибавяме по литър вода, така че да бъде поне 10 см над решетката, за да останат зеленчуците добре потопени в саламурата.

Затваряме бидона плътно с капака. След 2 - 3 дни започва претакването на сокът. Това става като се източва на части в кофа и след това се връща обратно в бидона. Така се разместват пластовете на водата и се улеснява ферментацията. Претакването се извършва през ден - два в продължение на около 15-20 дни.

3
Готово

Съхранение

Температурата, при която трябва да се съхранява, за да не вкисне е не повече от 10 градуса. Ние го държим на кухненската тераса, която е остъклена и със северно изложение.

Лаборатории Genesis

Ние сме биотехнологично предприятие, специализирано в производство на пробиотични хранителни добавки и стартерни култури за хранителната промишленост.

Мнения за Рецептата

Все още няма отзиви за тази рецепта, използвайте формуляра по-долу, за да напишете първия
Бързи и лесни веган хапки, готови само за 20 мин.
предишна рецепта
Бързи веган хапки
Супер лесен и здравословен кекс с моркови
следваща рецепта
Лесен сладкиш с моркови
Бързи и лесни веган хапки, готови само за 20 мин.
предишна рецепта
Бързи веган хапки
Супер лесен и здравословен кекс с моркови
следваща рецепта
Лесен сладкиш с моркови

Коментари